Вчера той освободи от длъжност дългогодишния началник на дирекцията Красимир Петров с мотив, че не се е справил с корупцията по границите.
Пенов досега беше ръководител на Регионалната дирекция на Гранична полиция в Драгоман. Цветанов му е възложил да бъде извършена проверка на всичко, което е правено на ГКПП-тата по време на миналото управление.
"Пред МВР стоят изключително спешни и важни задачи: да се утвърдят план - програми за действие във връзка с изпълнение на механизма за управление, координация и контрол на подготовката на България за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото на Шенген и съгласно актуализирания Шенгенски план за действие", заяви при представянето на комисар Пенов министърът.
През октомври и ноември ще има проверки по Шенген на морската ни и сухопътната ни граница, припомни той, като уточни, че сред приоритетите на новия директор е и гарантирането на сигурността на външната граница на Европейския съюз.
Комисар Захарин Пенов е роден на 26 юли 1962 г. във Враца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Завършва висшето си образование във ВНВУ “В. Левски” във Велико Търново през 1986 г. и веднага е назначен във Втори граничен отряд /сега РДГП/ - Драгоман на длъжност заместник-командир на застава.
През 1994 г. завършва Военната академия “Г. С. Раковски”.
От 2000 г. е заместник-началник на РГС – Драгоман. От 3 февруари 2006 г. е началник на РГС /сега Регионална дирекция “Гранична полиция”/ - Драгоман.
Женен, с едно дете.