Това каза той пред журналисти след първото заседание на комисията, на което бяха приети правила за дейността й, съобщи БТА. Повод за коментара му стана намерението на вътрешния министър Цветан Цветанов всички полицаи, които работят на улицата, да използват бойни, а не стоп-патрони.
Анастасов даде пример с поделението на полицията в Ямбол, където, по думите му, тренировки с оръжие се правят може би четири-пет пъти годишно. Според него всяко едно помощно средство, ползвано от полицаи, трябва да се владее до съвършенство, иначе е застрашена сигурността на хората. По думите му според нормативните документи на МВР в различните ситуации се използват различни амуниции.
"Този, който отива на акция за задържане на престъпници, едва ли ще тръгне със стоп-патрони. Едва ли от бойните патрони зависи дейността на полицията, но е от съществено значение да се реагира адекватно в дадена ситуация", коментира той.
По думите му с колегите си от комисията неофициално обсъждали ситуацията в полицията и по думите му всички са на мнение, че подготовката на полицаите в някои отношения "куца" и трябва да се подобри.
По-рано днес обаче новият генерален комисар на МВР Калин Георгиев изрази обратно мнение по въпроса.
"Не съм съгласен, че нашата полиция е най-неефективна в Европейския съюз. Смятам, че българските полицаи са готови да бъдат въоръжени с бойни патрони. Културата на полицаите трябва да се промени, но не бива заради единици да се слага етикет на цялата институция", заяви той по БНР.
Георгиев каза още ,че вярва, че всеки служител от системата на МВР е достатъчно мотивиран да работи и парите не са най-важното нещо.
"Безспорно би трябвало да имаме гарантиран екзистент минимум – нещо, на което да стъпим и да се развиваме в бъдеще, но наистина не смятам, че парите са най-важното нещо за полицейските служители", заяви генералният комисар и добави, че се търсят възможни методи за увеличаване на заплатите.
Само преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов каза, че това ще стане, само ако служителите на МВР сами заработят парите с добра работа и резултати.