"Сега отговорността е тежка и ще направя всичко възможно да се справя с този проблем, в някакви реални граници. Не знам кой от предшествениците ми е доказал, че митничарите могат да живеят само със заплатите си в размер на 500 -600 лв. Съпоставката с имуществото им би доказала произхода му", каза още той пред БНР, цитиран от БГНЕС.
"Като директор на митниците нямам правомощията да ги проверявам, но съответните органи, могат да задействат процедура по отнемане на такова имущество. Очакват се 2 млрд. годишно проходи от мита на годишна база, но все още не мога да кажа, колко ще влязат в бюджета", обяви Танов.
Според него петролните продукти и металите са поевтинели и митото от тях ще е по-малко. Освен това и вносът е спаднал с между 36-40 %, което също ще намали приходите.
„Провеждам определени мероприятия и до месец ще мога да кажа дали това ще се случи или не”, заяви той.
Танов обяви, че от вчера е започнала 24-часова проверка за вътрешен доставки на горива и след тях голяма част от вноса ще спре.
"След месец ние ще знаем колко е бил сивият сектор, защото той ще изчезне. Проблемът с каргото е в занижените цени на стоките, върху които трудно може да се влияе, защото има документи за обявените цени. Занижават се количествата на внесените стоки, като разликата е чиста контрабанда. Третият проблеми е неправилно описание на стоки, където има възможност за злоупотреби", добави шефът на митниците.
Според него, ако дадено митническо бюро е прилагало изискванията правилно, корумпираните митничари са се местили в друго. На определени бюра не е извършвана проверка, обяви Танов.
"Знам, кои хора са покровителствали злоупотребите и ще им потърся дисциплинарна отговорност. Те ще бъдат освободени от митниците, а в случаите в които може да бъде доказано нарушението, ще бъдат предадени на прокуратурата", закани се той.
Като пример за масови назначения той посочи митницата в Свиленград, където е имало много наети, вече уволнявани митничари. Сега част от тях са отпуск по майчинство, но ние ще намерим начин да се справим с проблема, каза Танов.
Третият заместник в Агенция „Митници” е професионален митничар. Назначена е проверка по изнесената за него информацията и тя ще е решаваща дали той ще остане или не. Хората , които са уволнени от системата са направили така, че тези които остават да бъдат елиминирани, каза още той.
"Затова няма да бързам и да освобождавам хора, за които няма доказани злоупотреби. Ще има смени в митниците, но те ще стават след задълбочени проверки. Вече има няколко такива проверки и е ясно,че нямам как да се продължи с тези хора. В момента има поне четири кръга, които са имали влияние в митниците, парцелирали са сферите си и е имало разбирателство между тях да не пречат на интересите си", обяви Танов.