Плевнелиев е наредил да се направи проверка на ремонта на Владая и да се спре, за да може да се направи всичко възможно по магистрала „Люлин”, предаде "Фокус". Плевнелиев обясни, че и при ремонта на Владая има завишени цени и неспазени процедури. На въпрос какъв процент от бюджета на МРРБ е изразходван, той каза, че са изразходвани 82% от бюджета към встъпването му в длъжност.
Няма да пуснем прохода Хаинбоаз, докато не се направи проверка за готовността този път да се използва от гражданите, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството. Повече информация от проверката на прохода ще има следващия четвъртък. В проверката участват експерти от ДНСК, МРРБ и други, ще има и посещение на място.
Росен Плевнелиев обясни, че било масова практика на НАПИ да се вкарват в експлоатация обекти, които не са годни. Ще се изготви списък с такива обекти.
По отношение на договорите, сключени от МРРБ, Плевнелиев каза, че тече проверка и до 2-3 месеца трябва да има резултат от нея. Резултатът от проверката на договора за сградата на МРРБ ще е готов към 15 - 20 август. Той обясни, че ще има и нови проверки - за необзпечените договори на МРРБ. До края на годината ще има търг и избран изпълнител на магистрала „Тракия”, а началото на строителството може да бъде през април.
Мястото на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) ще бъде към МРРБ, защото в министерството много по-бързо могат да се сформират екипите, които да работят по проектите на НАПИ, обяви още Плевнелиев. „Това не е персонална битка.Това е една важна и необходима реформа”, коментира той.
Решаването на проблема със събираемостта на средствата по границите от продажбата на винетки ще стане на два етапа, стана ясно още от министърът. Първо ще се търси възможност с минимално инвестиране на средства да се повиши събираемостта. Вторият етап е свързан с изграждането на автоматизирана система, което ще отнеме две години, обясни министър Плевнелиев.
Той представи днес и тримата си заместници - Георги Прегьов, Екатерина Захариева и Лиляна Павлова. В края на мандата искаме страната да има три магистрали и това е първият приоритет на министерството. Следващият е усвояването на еврофондовете, каза министър Росен Плевнелиев. Третият приоритет е инвестиционната програма на МРРБ, добави той.