В събота от правителствената информационна служба потвърдиха, че той е поискал да бъде освободен от поста, като е депозирал оставката си без да аргументира мотивите си за решението си, припомня БГНЕС.
Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова пък потвърди, че в петък вечерта  Сертов е имал среща с Бойко Борисов. Сертов представил отчет за свършеното от агенцията за последните 6 месеца. 
Ден по-рано съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който ще е първият председател на Комисията за контрол на ДАНС съобщи, че на Петко Сертов е било отказано готвено посещение в САЩ, защото американските партньори също са загубили доверие в него. 
Няколко имена се спрягат за нов шеф на спецагенцията. Едното е на напусналия дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС Цветелин Йовчев, другото на бившия шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов, в момента общински съветник в Русе от ГЕРБ. Споменава се дори името на уволнения от правителството зам.-шеф на агенцията Иван Драшков, който си отиде заради скандала с подслушването на депутати и журналисти.