С него членовете и симпатизантите на партията ще отбележат 118-тата годишнина от Бузлуджанския учредителен конгрес и празника на БСП. Началото на митинга е от 10 часа.
Това е 16-ият събор на социалистите, провеждан на Историческа поляна на връх Бузлуджа. Малцина са тези, които помнят и знаят, че идеята да се възстанови делото на първите социалисти е на казанлъшка социалистка с 35-годишен партиен стаж - Катя Киликчиева, която от две години е обществен посредник в община Казанлък.
Писменото предложение на Киликчиева до партийния Конгрес през 1994 година среща радушен прием и се превръща в партиен празник вече 16 години. Домакинството на националния митинг-събор на социалистите тази година е поверено на казанлъшката партийна организация, която наброява 1200 социалисти. Сред тях няма да има новоприети, които да получат партийните си билети, днес на върха, лично от лидера на партията Сергей Станишев, който ще връчи на 118 млади социалисти партийните книжки.
Преди това, от 10:30 часа председателят на БСП Сергей Станишев ще поднесе венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.
По традиция, в рамките на митинга се връчва годишната награда на Институт "Николай Добрев" и наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков-Майстора". За изкачилите историческия връх от организаторите на социалистическия събор има и художествената програма.
В нея ще звучат изпълненията на оркестър "Пловдив", Надя Казакова, Владимир Димов, Александра Жекова, Дует "Шик", Петя Буюклиева, група "Акрани" и самодейни изпълнители и групи. От 15.30 часа на поляната зад ГУСВ ще се проведе първото заседание на Организационния комитет за създаване на Младежко обединение в БСП. Темата, която ще дискутират социалисти ще бъде "БСП през очите на младите". Следобед на Историческата поляна ще започнат състезания по пейнтбол, а в 21.00 часа - караоке дискотека.