Това съобщи министърът на външните работи Румяна Желева, цитирана от Фокус.
По думите й за нея е било изключително важно заместниците й да са професионалисти, приети от професионалната гилдия, да имат изключително богат опит.
Румяна Желева посочи, че Марин Райков ще бъде един от зам.-министрите. На мястото на Гергана Паси застава Калин Борисов, който има подходящото образование, дълго време е работил по европейската проблематика в Брюксел. Третият зам.-министър ще бъде Милен Люцканов, който също е дипломат от кариерата.
България дори в териториално отношение е средно голяма държава-членка на ЕС и ние се вписваме по един непротиворечив начин в конструкцията на ЕС. Ние имаме своето място и там и дипломацията трябва да бъде и тиха, и такава, че да ни позволява да бъдем по-забележими и по-значими. Двете неща не са взаимно изключващи се. Ние трябва да знаем своите отговорности като държава-член на ЕС и същевременно, разбира се, да имаме пълното съзнание за своите права и затова, че членството в EС ни дава един широк инструментариум на солидарност, коментира Румяна Желева.
На въпрос дали ще бъде предложена отново Меглена Кунева за български еврокомисар Желева заяви, че не може да говори от името на премиeра. "В момента съм министър, не стои на дневен ред номинацията за еврокомисар. Призовавам да се отнесем сериозно към този въпрос, отколкото да го превръщаме в битов въпрос. Не трябва да се драматизират нещата, които са сериозни", каза Румяна Желева, цитирана от БГНЕС.
По думите на дипломат №1 България няма комплекси от някоя велика сила. "Ние имаме потенциал и възможности да се изявим в много отношения. Външната ни политика е рамкирана от членството ни в НАТО, в трансатлантическото ни сътрудничество. По отношение на европейската перспектива - сътрудничество на държавите в Черноморския регион, Балканите. Имаме среща с представителите на ОЛАФ, трябва да се направи всичко възможно, за отблокирането на средства, да не говорим за нови мерки, които да се прилагат по отношение на нас. Ситуацията с европарите е сложна, трябва да се разглежда отделно. Ние се нуждаем от тези средства и убеждението на нашите европартньори е, че те трябва да стигнат до своето предназначение - малките производители, общините", допълва министърът на външните работи.