Това заяви по БНР председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и лидер на РЗС Яне Янев, цитиран от "Фокус".
Аз можех да избера дали да оглавя Комисията за контрол върху ДАНС или Комисията за борба с корупцията, но аз отстъпих и се надявам, че Иван Костов ще постави добри основи в оглавяваната от него комисия, допълни той.
Гарантирам ви, че в Комисията за борба с корупцията няма да има чадър над никого. Възможностите на председателя в комисията могат да се определят с думите „пръв сред равни” и аз ще ги използвам. Докато аз съм председател на тази комисия, никой няма да може да се скрие, ако срещу него има достатъчно данни за корупция, поясни Янев.
Комисията трябва да провери всички сигнали за източване на държавния бюджет чрез НАП и митниците. Подготвяме изменение и допълнение на правилника за нашата комисия, за да може тя да бъде полезна. С тях комисията трябва да може на място, без предупреждение да прави проверки на общински и държавни фирми, уточни лидерът на РЗС. Срещу Гриша Ганчев има данни в комисията за установяване на монопол в захарния бизнес и пране на пари чрез футбола. Следователно кръгът на фирмите около него ще бъде проверяван, каза още Яне Янев.