"Има поне две възможности за съкращаване на български мисии в чужбина. Съкращаването на администрацията ще бъде последната опция, до която ще се прибегне", заяви тя, цитирана от БГНЕС.
На първото заседание на новия кабинет външният министър ще внесе предложение за оптимизиране на разходите за задграничните представителства, но ако то не се приеме „ще трябва да затягаме повече коланите“, допълни тя.
В края на своя мандат нейният предшественик Ивайло Калфин също е изпратил заповед до нашите представителства в чужбина за намаляване на разходите. В момента тече проверка на всички дипломатически назначения извършени в последните дни от мандата на предишния кабинет.
Дали ще бъдат сменяни новоназначените ни представители зад граница, ще се решава случай по случай, като всеки ще се преценява по целесъобразност и професионалистите ще бъдат насърчени да си вършат работата по-добре.
„Има очаквания в обществото неща които бяха дразнещи и бяха направени неетично ще трябва да бъдат санкционирани“, заяви Желева.
Неотдавна лично Бойко Борисов заяви, че дипломатическите назначения, които старото правителство направи в края на мандата си, ще бъдат ревизирани.
Към момента е ясно, че Марин Райков, който беше зам.-министър на МВнР в правителството на ОДС и посланик във Франция, ще бъде един от нейните заместници.