Консорциум България 2020 ДЗЗД с водещ партньор "Щрабаг" е обжалвал решението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), с което се прекратява поръчката за изграждане на новия лъч на Околовръстния път на Пловдив, съобщава TrafficNews. Тя е една от 12-те компании, които бяха отстранени от участие в процедурата за 42 млн. лева без ДДС.

Това означава, че от пътната агенция не могат да пуснат нова поръчка, докато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не се произнесе. Възможно е жалбата да стигне до Върховния административен съд (ВАС), което би забавило процедурата с месеци. Съществува и хипотеза, при която КЗК или ВАС да се произнесат в полза на консорциума и да постановят, че фирмата е била отстранена неправилно. Тогава поръчката ще продължи в сегашните си условия, отбелязва изданието.

Кметът Здравко Димитров заяви преди време, че ако няма обжалвания, се очаква до дни новата поръчка за Югоизточния обход.

Участниците в сегашната процедура освен Консорциум България 2020 ДЗЗД с водещ партньор "Щрабаг", бяха още "Трейс Холд груп", Обединение "Геопът Скоблева майка", в което участват Геострой АД и Пътстрой-92 АД, ГБС - Инфраструктурно строителство", "Джи Пи груп", "ИСА 2000" и "Инжстройинженеринг", "Каро Трейдинг", консорциумът с "Парсек груп" и "Растер-Юг", обединение с ПСТ Груп и "Пътинженеринг" , Европейски пътища и "Грома холд".

Индикативната стойност за трасето от 4,8 км бе 42 млн. лева без ДДС, а средствата бяха предвидени в републиканския бюджет. Предвидено е трасето на обходния път трябва да започва в района на пътен възел "Скобелева майка" при 98-ми км на път II-56, да продължава почти успоредно на ж. п. линията и да завърши при кръговото кръстовище на 14-ти км от път II-86 Пловдив - Асеновград.

Новият път с габарит Г20 трябва да влее в изградения миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Предвидено е също отсечката да е с две платна със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в една посока и с банкети. Строителните работи трябваше да приключат в рамките на 18 месеца.