Установени са данни за нарушения на шестима служители от Областната дирекция (ОД) на МВР в Пловдив, четирима от които - ръководни, е показала проверката на Дирекция "Инспекторат", възложена от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщиха от МВР. Повод за проверката е информация за извършени неправомерни действия при полицейска операция в нощен клуб в Пловдив на 6 май 2023 г.

В резултат на заключенията в доклада, в министерството започва проверка за дисциплинарни нарушения по член 205 алинея 2 от Закона за МВР. В хода й ще се определят тежестта на извършените нарушения и съответните наказания.

Директорът на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов съобщи в началото на май, че при операцията, която започва през март, са намерени наркотични вещества и райски газ както на различни места в заведения в града, така и в отделни лица, за което са образувани досъдебни производства срещу тях. На 6 май е извършена проверка в цитирания в медиите нощен клуб по аналогичния начин, като са установени 14 непълнолетни лица, които са били с декларация за придружител. Отделно в две от лицата са открити наркотични вещества, като по единия случай е образувано досъдебно производство, а в другия - бързо полицейско производство. Относно начина на извършване на проверката в клубовете Васил Костадинов заяви, че няма превишени полицейски правомощия.