На летище Чешнегирово край Пловдив приключи курса на инструктори-парашутисти от състава на Силите за специални операции за използване на най-новите парашути RA1 - летящо крило. Той е част от Съвместната българско-американска подготовка "Тракийска есен", която се провежда в района на Пловдив, включително и на летищата край Крумово и Чешнегирово.

Всички снимки вижте тук >>

Снимка: БТА

"Тракийска есен" е традиционно учение, което се провежда за 10-а поредна година край Пловдив, каза командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. По думите му на тези учения се отработват различни елементи от основните мисии на Силите за специални операции, като се набляга на парашутно-десантната подготовка с елементи от други мисии, за да се използва капацитетът на специалните самолети С-130 Херкулес от САЩ.

Снимка: БТА

Курсът е за усвояване на новата парашутна материална част, която 68-ма бригада Специални сили получи миналата есен, поясни ген. Матеев.

Снимка: БТА

Той уточни, че парашутните скокове се провеждат след като са минали всички теоретични занятия, наземни тренажи и подготовки и се извършват от 15-те най-добри инструктори от 68-ма бригада Специални сили, от ВМС и ВВС. След скоковете те ще получат съответния допуск и сертификат, след което ще започнат да обучават своите колеги и новата система да се пусне масово в използване в специалните сили, уточни командирът.

Снимка: БТА

До момента скоковете в бригадата се извършват със системата МС-6 - кръгъл купол, които са на въоръжение от 2-3 години, а сега вече и с RA1 - Летящо крило, една от най-съвременните парашутни системи за военно използване, допълни той.

Снимка: БТА

Според инструкторите новите парашути дават възможност както за принудително отваряне на парашута, така и на ръчно и то с около 70-80 кг въоръжение и снаряжение. Гарантират изключително прецизно приземяване, много по-голям диапазон на метеорологичните условия, което, по думите им много ще повиши способностите на специалните сили за изпълнение на задачи посредством инфилтриране на групите по парашутен способ при сложни условия и по-голям вятър.

Снимка: БТА

Скоковете се проведоха от 3 000 метра височина, парашутите се отваряха с ръчен способ, като американските инструктори даваха указания на каква височина да се отваря парашутната система. Преди заключителния етап българските инструктори-парашутисти са извършили скокове при всички способи - принудително и с ръчка и от различни височини.

Снимка: БТА

Акцент в цялата подготовка са мерките за безопасност, които са стандартните и което означава, че се минават всички тренажи и проверки на парашутите, всички рапорти, като подготовката започва от предния ден в района на военното формирование, коментира ген. Матеев.

Вижте снимки >>

Той е категоричен, че при един парашутен скок всичко е важно и нищо не може и не трябва да се подценява. И това е от нагъването на парашута до напускането на самолета, правилното държане на тялото във въздуха и правилното парашутиране, правилния заход към земята и самото приземяване. Всяко елементарно подценяване може да доведе до грешка и инцидент, каза още командирът.

Снимка: БТА

На въпрос защо почти година след получаването на парашутно-десантните системи започва тяхното реално усвояване ген. Матеев отговори, че те са пристигнали от САЩ на части и тук, на място, се сглобяват, извършва се подготовката за скоковете, което включва скокове с всеки един парашут, след което се започва масовото им използване.

Съвместната българо-американска подготовка "Тракийска есен - 2019 г." на практика започва от днес и ще продължи до 7 октомври. В нея участват до 620 военнослужещи от българските Въоръжени сили и до 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J "Херкулес" и "Спартан". Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и ще отработват задачи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население. В съвместната подготовка ще участват и самолети C-21 и МиГ-29, както и зенитно-ракетен дивизион от състава на българските ВВС.

"Тракийска есен" ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит в изпълнението на задачи, техники и процедури по стандартите на НАТО, каза ген. Явор Матеев. Той подчерта, че учението е традиционно и това е 10-тото му издание. Ние държим на това учение, нашите партньори от САЩ - също, като се стремим и двете страни всяка година да го надграждаме с елементи, като често се включват вертолети от 24 авиационна база /Крумово/, а тази година и изтребители от 3 авиационна база /Граф Игнатиево/, заяви ген. Матеев.