Вълчитрънското съкровище пристигна в Пловдив, където ще бъде изложено в Археологическия музей, като част от съвместната му изложба с Националния археологически институт с музей при БАН - "Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи". 

Още снимки вижте тук >>> 

Съкровището бе докарано с бус под ескорта на два патрулни автомобила и под въоръжена полицейска охрана. 

Снимка: Регионален археологически музей - Пловдив

От 25 юли до 18 ноември пловдивчани и гости на града ще могат да видят 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Включени са находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те ще бъдат допълнени от находки, съхранявани във фонда на Регионалния археологически музей в град под тепетата.

Акцент в изложбата са 13-те златни съда от Вълчитрънското съкровище. То е открито през 1924 г. край плевенското село Вълчитрън. Местни жители случайно попаднали на предметите, без да разберат колко са ценни, тъй като имали тъмножълт цвят след дългите години в почвата. Откривателите си разпределили намереното, като историята гласи, че в голяма 6-килограмова златна купа хранели прасета.

Съкровището е датирано от XIV-XIII век преди Новата ера или от края на бронзовата епоха. 

На 3 май Министерският съвет прие решение за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция, посветена на тракийската култура, представяща движими културни ценности от фонда на Национален археологически институт с музей при БАН. Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите, припомня БТА.

Регионалният археологически музей в Пловдив е една от най-старите културни институции в България, официално открит през 1882 г. и окончателно обособен като Археологически музей през 1920 г. Музеят съдържа богата колекция от близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив.

Снимка: Регионален археологически музей - Пловдив