От 5 февруари (понеделник) в Пловдив започва издаването на картите за безплатно пътуване в градския транспорт на децата от 7 до 14 години. Те вече са отпечатани в печатницата на БНБ, предадени са на куриери и утре се очаква да бъдат доставени и разпределени по специализираните бюра в града. Това съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".

За издаването им е необходимо да бъде представено копие на акта за раждане на детето, лична карта на родителя с постоянен адрес в Пловдив или удостоверение за настоящ адрес в града, актуална малка цветна снимка на детето (с размер на снимките в личните ученически карти).

Картите ще се издават в следните шест специализирани пункта - бюро "Байкал", автогара "Север", ул. "Отец Паисий" 42, бул. "Македония" 2 (зад автогара "Родопи"), бул. "Освобождение"33 и бул. "Източен" 48, етаж 6. Работното време на гишетата е от 8:00 до 17:00 ч., но при необходимост то може да бъде удължено.

Според прието през декември миналата година постановление на Министерския съвет безплатното пътуване в градския транспорт на децата от 7 до 14 години влиза в сила от 1 февруари, но за целта трябва да им бъде издадена карта, напомниха от "Организация и контрол на транспорта".

По-рано днес стана ясно, че в Пловдив днес учениците до 14-годишна възраст трябваше да си купуват билетче от 1 лев, за да пътуват в градския транспорт, въпреки че имат право на безплатни карти от 1 февруари, предаде БНР.

Директорът на Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов обясни, че документите се печатат от БНБ, но не са пристигнали в Пловдив. Проблемът бил за цялата страна. По непотвърдена информация е имало пропуск или грешка в първоначално издадените документи, които са върнати, уточни Стоилов.

Той призна, че решения са намерени в различни градове, но в Пловдив нямат възможност да го направят от днес.

Не са предвидени компенсации заради забавянето на безплатните карти учениците, каза още директорът на Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив.