С повече от 10 хиляди лева била измамена по телефона възрастна жена от Карлово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Пловдив. Потърпевшата е на около 80 години, а според предварителната информация ѝ е приложен сценарият за спешна операция на близък човек.

На 27 януари след обяд пенсионерката получила съобщение по телефона от мним лекар, че нейна приятелка е приета в болница със счупен крак и веднага трябва да ѝ се поставят три златни пирона на висока цена. Междувременно в слушалката се чувал и плачещ женски глас с молби за помощ. Повече от 40 минути извършителите държали жертвата си на отворената телефонна линия, докато я убедят да събере наличните си пари и да ги предаде на техен пратеник.

Следвайки инструкциите им, възрастната карловка подготвила сумата и я връчила на явил се пред дома ѝ млад мъж, който се представил за служител на здравната каса. Същата вечер роднините ѝ разбрали за случилото се и веднага подали сигнал в районното управление, където са предприети активни действия за разкриване на авторите на престъплението.

Само през първите три седмици на януари в Пловдив бяха регистрирани четири телефонни измами. Приложените сценарии за искане на пари отново бяха свързани със спешна операция на близък, освобождаване от наказание на предизвикал катастрофа със загинало дете шофьор и за получаване на куриерска пратка.

От ОДМВР - Пловдив апелират към всички граждани да бъдат бдителни, за да не попаднат в подобни престъпни схеми. Затова е необходимо хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им обясняват как могат да станат жертви.