Умряла риба изплува в Гребния канал в Пловдив. Причината не е в качеството на водата, а зарибяване на канала с 800 кг каракуда заради предстоящо събитие от календара на Българската федерация по спортен риболов.

Около 20 килограма от рибата не е успяла да се адаптира към средата, тъй като те са били наранени при улова и транспортирането, обясни специалистът по отглеждане на стопански видове риби доцент Ангел Цеков, който е присъствал при дейностите.

Редовното зарибяване е особено важно за екосистемата, която се поддържа най-вече от белия амур и белия толстолоб. Те се хранят съответно с висша растителност и фитопланктон. В района има и много рибоядни птици, уточни доцент Цеков пред Радио Пловдив.

Експертът увери, че водата в Гребния канал не е замърсена.

"Няма химически замърсител, който да причини смъртта на тази риба. РИОСВ са сезирани, даже и Басейнова дирекция. Няма проблеми за качеството на водата в канала", категоричен беше Ангел Цеков.

Той уточни, че е нормално известно количество от рибите при зарибяване да загиват, тъй като част от тях са повредени при транспортирането, а други са по-слаби.

Рибките са малки с дължина около 20-тина сантиметра, и на място са изпратени служители на ОП "Жилфонд", които ги събират.