Програмата стартира на 2 юли в 21.00 часа с филма, превърнал се в хит през 2017 - "Белгийският крал" ("Кing of the Belgians", Белгия-Холандия-България, 2016). Творбата ще бъде представена от актрисите-певици Екатерина Ангелова и Таня Първанова.

"Белгийският крал" е комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието - дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...", се казва в анонса към филма.

Предложението за 3 юли от 21.00 часа е за среща с една страхотна, трогателна биографична творба, посветена може би на най-великия футболист на всички времена - "Пеле: Раждането на една легенда" (Pelé: Birth of a Legend), на режисьорите Джеф и Майкъл Цимбалист.

 

От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо.

 

"Пеле: Раждането на една легенда" е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове да се запознаят с пътя на легендата Пеле.

Киновечерта на 4 юли е посветена на индийската култура с разкошния филм "Кутия за храна" (Lunchbox) на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от "Харвард" са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Фестивалът е част от културната програма на община Куклен.