Икономическа полиция към ОДМВР Пловдив ще работи по сигнали, които касаят продажбата на стоки и предлагането на услуги на спекулативни цени.

Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Ситуацията създава благоприятна среда за развиване на престъпни намерения.

Установени нередности можете да изпращате на адрес: Economic_policeplovd@mvr.bg.

Как да се предпазим от нежелани престъпни посегателства

Основните правила, които ще ви помогнат да се предпазите от измами и престъпни посегателства е да бъдете информирани и да анализирайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и да бъде използвана с цел извършване на престъпление. Ако се съмнявате в това- сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод! Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса. От МВР информират, че към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за "излекуване" от covid-19 - онлайн или в магазин.

Предпазване от измами

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни!

- Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

- Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни. Поради тази причина напълно игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.

- В случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

- При съмнение за опит за неправомерни действия, позвънете на тел.112!

Примери:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на "капаро" за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание!

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112! Информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи, както и за броя на заразените се публикува на сайта на Министерство на здравеопазването https://www.mh.government.bg/bg- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;

 Бъдете бдителни по отношение на хранителните продукти, когато пазарувате

Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях.

Подходете разумно и внимателно при предоставянето на информация за лекарствени продукти

Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;

Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи - Изпълнителната агенция по лекарствата - /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите - /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти - /НСЦРЛП/, или подайте сигнал на тел.112.

Съвети към представителите на фирмите

Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот - да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.