Ремонт на пътен участък в Пловдив доведе до събарянето на част от ограда и подпорна стена на читалище в града. От ръководството на културния дом твърдят, че тези действия застрашават конструктивното състояние на сградата, предаде БНТ.

Вече месеци наред улица "Даме Груев" в Пловдив е затворена за ремонт, който предвижда разширяване на участъка и премахването на паважната настилка. На няколко пъти пусковият срок бе удължаван, което предизвика гражданско недоволство и сериозни затруднения с трафика. Поредният проблем, за който алармират работещи в района, е съборена от багерите част от бетонната ограда на читалище "Христо Ботев", което се намира непосредствено да пътното платно.

"Трябваше да се премахне само цветарникът и плочките на тази площадка, а виждате за какво става въпрос - те са влезли около 3 метра навътре и с една много дълбока дупка", каза Мирослава Георгиева, секретар на читалище "Христо Ботев" -Пловдив.

"Кой сега ще задържа тук цялото това напрежение. Писал съм има ли изчисление на вибрациите, които ще минават тук транспортните средства, изобщо така прехвърлиха...", допълни Красимир Воскресенски, председател на читалището.

Той е притеснени, че вече има пропуквания по сградата и търсят отговорност от фирмата-изпълнител. Смятат, че всичко се случва с мълчаливото съгласие на възложителя - в случая община Пловдив.

"Става въпрос за престъпна безотговорност от страна на възложителя и за вандализъм от страна на изпълнителя. Аз съм написал в министерството на проф. Минеков: SOS-спасете читалищната сграда", каза Красимир Воскресенски.

Според съгласувания от всички компетентни институции проект при културния дом на ул. "Даме Груев" ще бъдат изградени две рампи за хора с ограничена подвижност. След като те бъдат готови ще се пристъпи към възстановяването на подпорната стена и оградата, твърдят от община Пловдив.

"Аз не знам как ще я възстановят в стария й вид след като това, според мен, е една много стара технология, която вече не работи никой с тази технология и с тези материали", каза Мирослава Георгиева.

"Разбито е това нещо и казват, че тук ще правят рампа. Рампата я има в проекта... тази рампа обаче е зад оградата, а виждате какви огромни бетонови блокове има. Тия бетонни блокове, неразделна част от сградата е оградата и тя прекратява вибрациите и задържа сградата да не се плъзга в дясната страна"., посочи още Красимир Воскресенски.

Различните форми в читалище "Христо Ботев" в Пловдив в момента посещават 180 деца. Заедно с част от родителите и ръководителите на групи са изпратени писма до редица институции с искане за съдействие. Обмисля се и жалба до прокуратурата.

"Притеснявам се първо за здравето и живота на децата и на родителите. Второ се притеснявам заради нарушената естетика в сградата и заради конструктивните нарушения в сградата", каза Мирослава Георгиева.

От община Пловдив обаче са категорични, че над обекта се осъществява ежедневен строг контрол от строителен надзор. Уверяват, че всяка седмица на терен се правят и съвместни оперативки с фирмата-изпълнител, а строителите са уведомени за всички сигнали на гражданите и са предприети нужните действия.