Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия след Смолян. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планирания. Нещата много бързо се променят. Говорим за епидемия, която е агресивна и в същото време е динамична - заболеваемостта се вдига и пада много бързо. Но все отнякъде трябва да започне", поясни той.

Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян.

"Там въздухът е планински и няма такова високо съсредоточаване на населението", поясни той.

Факт е, че Смолян е първата област, която обяви грипна епидемия. Причината - заболеваемостта достигна 268,9 заболели на 10 000 души.

"Нашият праг е 207 на 10 000 жители в областта, а към 15 януари ние рязко минахме този праг и това наложи да се събере областния щаб за борба с грипа. Обсъждайки всички показатели, единодушно решихме, че трябва да бъде обявена епидемия", директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Тя посочи, че предприетите временни противоепидемични мерки включват преустановяване на свижданията в болниците и домовете за възрастни хора, прекратяване на детските и женските консултации, както и засилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи ежедневно.

"Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младите хора до 20 г. Към момента отсъствията не налагат въвеждането на грипна ваканция за учениците, тъй като отсъствията са средно 13% към 17 януари. За да се обяви грипна ваканция, отсъстващите трябва да са 30%", каза още д-р Мими Кубатева.

От днес в Смолян влизат следните мерки: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; не допускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от около 350 изследвани проби 57 са с грип АH1, 12 са AH3,

"Има разлика в лечението на различните видове грип. Антигрипните лекарства, които приемаме в първите часове на заболяването, действат до 48 часа. Най-добре от тези медикаменти се повлиява грип А. Епидемията в момента е точно от този щам", уточни Кантарджиев пред NOVA.

По думите му особеност на грипа АH1N1 е, че от него боледуват повече деца.

"Сред децата най-много са аденовирусите, които предизвикват възпаления на носа и гърлото. На второ място е вирусът, който предизвиква бронхиолит" каза още епидемиологът.

Кантарджиев добави, че случаите на заболели едновременно от грип и А и Б са изключения, както и заразените от грип и COVID.

"Няма да бъде изпуснат моментът за въвеждане на грипна ваканция", категоричен е Кантарджиев.

На този фон новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 130, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 2190 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 5,9 процента.

Починали са четирима пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 329 души с диагноза КОВИД-19, от които 41 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 28.

Излекувани през последното денонощие са 26 души, а общо от началото на пандемията - 1 291 530.

Активните случаи към момента са 7072.

През последните 24 часа са поставени 60 ваксинни дози срещу КОВИД-19. Общо от началото на имунизационната кампания са поставени 4 725 469.

Общо 38 716 души у нас са загубили битката с коронавируса от потвърдените 1 337 318 заразени от началото на пандемията, сочат данните на Единния информационен портал.