Голямата водна авария, възникнала надвечер в района на "Скобелева майка" в Пловдив се оказа много по-сериозна от първоначално очакваното и наистина застрашава цели райони на Пловдив да останат без вода през нощта и в петък, или поне със силно намалено водоподаване, признаха от ВиК.

Поради небрежност от строителна фирма е скъсан ключов компонент от магистрален водопровод, който захранва с вода целия град, съобщи БНР.

Поради мащабите на проблема се очаква още тази вечер поетапно да бъде спряно водоподаването в районите "Тракия", "Източен" и части от "Южен", които се захранват от този източник и помпите по трасето.

Извън посочените райони по високите етажи на блокове и кооперации в целия град също има вероятност от изцяло спиране на водата.

Всички налични аварийни екипи на ВиК работят по отстраняването на аварията, но със сигурност това няма да стане тази нощ, а вероятно и през следващия ден, съобщиха от дружеството.

Съветът на експертите е гражданите да се запасят с възможни количества за питейни и сервизни нужди, тъй като конкретен срок за разрешаване на проблема не може да се посочи.

Най-застрашен от пълно спиране на водата е район "Тракия", предупредиха от ВиК - Пловдив.

Поради авария, причинена от външна фирма, наета от Национална компания "Железопътна инфраструктура", е ограничено водоподаването в Пловдив. Това съобщи за БТА Тончо Иванов, главен инженер на дружеството "Водоснабдяване и канализация" ("ВиК") ЕООД - Пловдив. По думите му е скъсан магистрален водопровод, който довежда вода от помпени станции "Изток" 1 и 2.

Фирмата е разкопавала покрай линиите за път и е причинила аварията около 16:00 часа, обясни Иванов. Мястото на аварията е след района на "Скобелева майка" от лявата страна на пътя за село Скутаре. Този водопровод захранва основно район "Тракия", където към момента няма вода. Засегнати са също районите "Южен" и "Източен".