Общинарите в ОбС спряха затварянето на Бетонния мост в Пловдив за ремонт с пълно единодушие и 42 гласа "за", съобщи БНР. Нито един глас "против" или "въздържал се" не бе отчетен в залата. С решението се задължава кметът Здравко Димитров да предприеме всички административния действия, за да не се окаже Пловдив в тотална тапа и трафикът да блокира града.

Проектът на НКЖИ е подаден в Община Пловдив за одобрение и за издаване на разрешение за строеж.

Според съветниците обаче няма никаква яснота колко би продължил ремонтът на съоръжението, тъй като от НКЖИ са планирали първоначално да го затворят през лятото за три месеца, след което са се отказали и са го предвидили това да стане сега, за сега за срок от шест месеца. Премахването на моста от страна на НКЖИ трябваше да бъде до приключване на пробива под Централна гара.

Държавата да обясни какви са намеренията й, настояха общинарите. Те ще искат среща с транспортния министър Георги Гвоздейков по въпроса с Бетонния мост.

Вносители на предложението за отмяна на затварянето на воста са група съветници от различни политически сили. На последната за този мандат сесия те заявиха, че са получили много сигнали от граждани за това, че съоръжението е главна пътна артерия без адекватна алтернатива за жителите на район "Южен" и затварянето му ще доведе до критично блокиране на трафика не само в района, но и в целия град.

Към днешна дата няма яснота какво точно ще се случи, трябваше да започне някакъв ремонт по повдигането на Бетонния мост през лятото, но вече сме в активния трафик и живот на Пловдив. Притеснени сме с оглед на предстоящите избори, че нещо може да се случи, защото знаем, че НКЖИ също гонят срокове по този проект. С това предложение задължаваме кмета, независимо кой е той, да се предприеме всички административни действия за това Пловдив да не се окаже в тотална тапа, заяви един от вносителите.

Обсъдена бе и декларация против затварянето на Бетонния мост.