Нов скандал за милиони левове в Пловдив, след като Общинският съвет гласува най-голямата сделка в историята, според която ще плати 29 милиона лева на частен инвеститор за 67 декара имот до Гребната база в града. В залата се стигна до напрежение заради протестиращи срещу решението, но въпреки това то беше гласувано, съобщава Нова тв.

Ябълката на раздора са 81 декара зелена площ край Гребната база в града. След протестиращи срещу намерение на частен инвеститор да ги застрои, община Пловдив реши да купи 67 декара от тях срещу сумата от 29 милиона лева, която с данъци и такси се очаква да набъбне до 36 милиона. Заради рекордната сума, хората се събраха на протест пред Общинския съвет.

"Тази сделка е може би една от най-лошите за града. Не може да се купува парк на тази цена", каза протестиращ. "Тази покупка от страна на общината не е в интерес на хората", заяви друг. "Абсурдно е, защото може да стане с отчуждаване и да струва много по-малко пари".

Хората виждат корупция в тази сделка - "Цялата схема намирисва на това някой да даде един пари на друг", "Район "Западен" се превръща само в бетон и асфалт".

Напрежението се пренесе в залата, където без дебат, се премина към гласуване. За придобиване на имота гласуваха групите на ГЕРБ, "Кауза България", "Съюз за Пловдив", "Алтернатива за Пловдив" и независими общински съветници, а решението не срещна подкрепата на ДБ и земеделците. ВМРО, въпреки че бяха в залата, не участваха в гласуването.

"Абсолютен срам за Пловдив и се надявам повече пловдивчани да разберат за това срамно решение на тези хора зад вас", е мнението на друг пловдивчанин.

Според кмета на Пловдив, не е имало друго решение за придобиването на имота. "Оценките не ги правя аз, а независим оценител. Някои искат да има зелено, други не искат да има зелено. Някой иска да бъде застроено, друг не иска, а трети без пари да му го дадат. Общинският съвет решава по какъв начин", каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Въпреки продажбата, инвеститорът запазва 13 декара край Гребната база в Пловдив, а хората се опасяват, че там ще бъде построен поредният голям комплекс.