Част от мощите на Свети апостол Андрей Първозвани ще бъдат посрещнати в Пловдив в навечерието на празника на Митрополитския храм "Света Марина". Събитието се осъществява по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Светинята ще бъде донесена в 18.00 часа от Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископа на Томи (Констанца) - от Румънската православна църква, в Катедралния храм "Успение Богородично", откъдето ще тръгне литийното шествие до Митрополитския храм "Света Марина". Там те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.

От 18.30 часа ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение.

Утре, когато се чества паметта на Света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм от 9.00 часа ще бъде отслужена Празнична архиерейска света литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с гости архиереи.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Св. Андрей и памук, осветени на мощите на апостола. Светинята ще остане в храма до 16.00 часа на същия ден.