Само за ден ОД на МВР-Пловдив образува пет бързи производства за употребата на наркотични вещества и две досъдебни производства за разпространение на наркотици в района на учебни заведения в област Пловдив. Задържани са седем души, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Това са част резултатите от специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В рамките на акцията полицейските служители са проверили 84 учебни заведения. Обходени в близост до тях са и места на открито, на които подрастващите се събират.

В ученици от пловдивски училища, на възраст от 15 до 19 години, са открити марихуана и амфетамин. В Раковски е образувано бързо производство за разпространение на наркотици срещу 15-годишен младеж, у когото са намерени дози, а негови непълнолетни клиенти са потвърдили, че разпространява дрога.

В близост до учебни заведения, полицаи от Шесто РУ са задържали трима за разпространение на наркотици сред подрастващи. В Хисаря, за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, са задържани двама водачи. Един от проверените е шофирал след употреба на алкохол - 2,70 промила.

По време на акцията в областта са проверени 1400 души и над 700 автомобила; съставени са 50 акта за нарушения по Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи, посочват от полицията.