Бившият полицай Иван Дачев, който преби до смърт 95-годишната си баба на 14 декември, остава в ареста. Пловдивският районен съд взе най-тежката мярка за неотклонение спрямо 44-годишния пловдивчанин, който е син на дългогодишния кмет на Община "Марица" Запрян Дачев. 

Наблюдаващият прокурор Нено Димов е информиран минути преди да започне заседанието, че жената е починала в болницата. 

95-годишната Гена Кръстева беше приета в УМБАЛ "Свети Георги" в изключително тежко състояние, в кома и с множество тежки травми. Жената не е могла да се защити от нападението на внука си, защото е била неподвижна, на легло, а за нея се е грижел личен асистент. Мъжът е живеел с баба си. След употреба на алкохол я пребива и оставя в безпомощно състояние. На следващата сутрин е открита в локва кръв от жената, която се е грижела за нея. Преди да бъде задържан, Дачев беше обявен за държавно издирване.

44-годишният мъж криеше лицето си, докато съдебната охрана го конвоираше към съдебната зала, където се гледа мярката му.

"Мисля, че може да се докаже, че преди 6 месеца, когато отидох да живея при баба ми, тя не се хранеше. След като заживях при нея тя прояде и стана по-адекватна. Счупената става ѝ е от 3 години и се е случвало докато я мести гледачката да я изпуска, дори и пред мен се е случвало. Много съжалявам за това. Моля за по-лека мярка, за да се грижа за детето ми.", каза пред магистратите обвиняемият.

Искането му обаче не беше уважено от магистратите.

От прокуратурата поискаха най-тежката мярка - "задържане под стража".

Прокурор Нено Димов представи справка, която показва, че срещу подсъдимия има висящо производство за хулиганска проява. То е било спряно, защото разследващите не са открили Иван Дачев на постоянния му адрес.

"Деянието тогава е извършил на публично място, отново в нетрезво състояние. Потърпевши са сестра му и друга жена, на която е посегнал физически", поясни Димов.

Той посочи, че 95-годишната Гена Кръстева е била в безпомощно състояние - обездвижена и не можела дори да се завърти без чужда помощ.

"Всичко това характеризира Иван Дачев като безотговорна и цинична личност, абсолютно отказваща да спазва закона и морала", заяви прокурор Димов.

"Не желая да намесвате името ми. Той е на 44 г. и всеки носи отговорност за действията си", каза пък кметът на Община "Марица" Запрян Дачев, който е зет на пребитата до смърт възрастна жена.

Заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев коментира пред Dir.bg, че обвинението срещу 44-годишния Иван Дачев със сигурност ще бъде преквалифицирано след смъртта на 95-годишната му баба.

В момента обаче държавното обвинение трябва да прецени кога точно ще стане това - преди или след като бъде готова съдебно-медицинската експертиза, която ще установи точната причина за смъртта на възрастната жена и причинно-следствената връзка с нанесения й побой.

Тъй като има настъпила смърт, най-вероятно делото срещу Иван Дечев ще бъде изпратено по компетентност от Районната в Окръжната прокуратура в Пловдив, а обвинението срещу сина на кмета на община "Марица" ще бъде преквалифицирано в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Максималното наказание, което може да получи по закон е 12 години затвор.

Вчера прокуратурата в Пловдив изнесе тревожни данни - само в рамките на два дни 4 жени са станали жертви на домашно насилие. Районният съд по-рано днес остави в ареста мъж, пребил съпругата си с тенис ракета.