Два хипермаркета в районите "Северен" и "Тракия" в Пловдив вече предоставят ваучер срещу върнати пластмасови бутилки или кенове. 

Пилотната депозитна система ще връща сумата от приетите бутилки под формата на ваучер, чиято стойност ще бъде приспадната при пазаруване на покупки над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни. Ековаучерът няма да може да бъде използван за покупки само на тютюн или тютюневи изделия, дори стойността им да надвишава 10 лв. В този случай той може да бъде използван, само ако освен тютюневи изделия, клиентът е закупил и други продукти. 

Максималната стойност на един ековаучер е 2 лева (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лева, а клиентът може да продължи да връща още. Накрая той ще получи нов ековаучер за бройките над 40.

Автоматите бяха официално представени от финансовия директор на "Кауфланд" у нас Иван Георгиев, зам.-кмета по екология на Пловдив Анести Тимчев и кмета на район "Тракия" Костадин Димитров. 

Снимка: БТА

Проучване на нагласите на българите сочи, че 95 на сто смятат, че в България са нужни мерки за намаляване на употребата на пластмаса. Половината от запитаните определят връщането на пари като стимул за предаване на пластмасови бутилки, а 38 на сто заявяват готовност да връщат, ако получават пари срещу това.

"Чрез проекта тестваме практически нагласите на българите и затова стартирахме в три града с пет магазина в София, Пловдив и Варна", каза Иван Георгиев, цитиран от БТА. Според него проектът ще покаже, че България е готова за една бъдеща депозитна система, по подобие на тези в Европа. Той припомни, че до 2025 г. като член на ЕС страната ни има ангажимент да влага в производството на бутилки поне 25 процента рециклирана пластмаса, а до 2029 г. 90 на сто от бутилките трябва да бъдат разделно събирани. 

И в двата хипермаркета ще приемат опаковки от напитки, които не е задължително да бъдат закупени от техните щандове, но задължително условие е да не се пускат в автоматите смачкани и мръсни опаковки от мляко, млечни продукти, олио, зехтин и оцет.

Снимка: БТА