След партия "Възраждане" и БСП в Пловдив се обяви срещу предложението реновираната Дондукова градина да носи името "Иван Вазов", както предлага кметът на "Централен" Георги Стаменов.

В рамките на общественото обсъждане, което тече в момента, от БСП заявяват, че Първата градска градина в Пловдив носи името на своя вдъхновител и разпоредител за създаването й временно изпълняващия длъжността генерал губернатор на Следосвобожденска България княз ген. Дондуков - Корсаков, предаде БНР.

"Без да заменяме или противопоставяме отделни исторически личности нека запазим емблематичният родолюбив пловдивски дух на признателност, толерантност и отдадем почит всекиму, спомогнал за изграждането на държавността и на българския дух", се казва в становището на пловдивските социалисти.

Те припомнят, че в Дондуковата градина са паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост и Паметникът на Благодарността за спасяването на българските евреи.

В предложението на кмета на Централен се подчертава, че към момента няма налични документи, които да удостоверяват, че Първата градска градина в България е носила официално наименование, освен общото градска градина. Официалното й откриване след ремонта ще бъде в петък, а решението за евентуалното й преименуване трябва да вземе Общинският съвет.

Преди два дни от "Възраждане" рязко реагираха на предложението за преименуването на градската градина и заявиха, че именно Дондуков инициира създаването и изграждането на Дондуковата градина, която бързо се превръща в любимо място за творци, артисти и общественици и с право носи името му. Историческите данни за градината сочат, че нейното изграждане започва през 1878г. с указ на генерал-губернатора на Санстефанска България - княз Дондуков-Корсаков. 

От "Възраждане" обявиха още, че ще внесат предложение, княз Дондуков-Корсаков да стане почетен гражданин на град Пловдив.

"Живеем в турбулентни, нестабилни и трудни времена. Древният и мъдър български народ е преминал през много такива през вековете и едно от нещата, което ни е съхранило като нация и народ е именно запазването на историческата памет, гордост и дух. От "Възраждане" няма да допуснем да продължава унижението на светли за Родината ни исторически личности, особено когато това се използва за евтина политическа употреба и предизборна манипулация", посочиха още от "Възраждане".