Екоинспекцията в Пловдив ще трябва да плати глоба от 300 лева заради неизпълнено съдебно решение. През 2021 година магистратите дадоха срок до края на миналата година да се изпълнят конкретни мерки за подобряване качеството на въздуха в града под тепетата, но след като това не се е случило на практика сега институцията е санкционирана и финансово. Делото беше заведено преди няколко години от гражданско сдружение, след като стана ясно, че градът е един от най-мръсните не само у нас, но и в Европа, предаде БНТ.

През последната година ремонтите в Пловдив са една от основните причини за мръсния въздух. Вече повече от година районът около Централна гара е строителна площадка. Автобуси, коли и пешеходци газят в кал и прахоляк.

Специално от Кючука хората са много затруднени, особено тези, които вървят пеша. Някой път аз съм вървяла и като мине един автобус, когато е сухо и става облак прах и това всичкото го дишаме", разказва местна жителка.

"Градът е изключително кален. В момента, в който тази кал изсъхне, тя се разнася като прах и това предизвиква от безобидни алергии, до белодробни заболявания, рак и куп други", каза адвокатът Михаил Екимджиев от асоциация "Европейска интеграция и права на човека".

От районната екоинспекция представят данни, които показват, че пловдивчани дишат по-чист въздух през последните години. За първите два месеца на настоящия отоплителен сезон дните с превишени нива на фини прахови частици на двете измервателни станции са 39, докато за същия период на миналата година те са били над 60.

"Ние работим по мерките и наредбите, които сме ги разписали в програмата за качеството на атмосферния въздух и по програма за околна среда, която е приета от Общинския съвет, но какво точно не е направено, съдът вече е решил. Винаги има още какво да се желае", каза зам.-кметът Иван Стоянов.

Според РИОСВ Пловдив за периода, в който по препоръка на съда е трябвало да се изпълнят конкретните мерки за подобряване качеството на въздуха, са направени 165 проверки и са издадени 74 предписания.

За настоящата година от община Пловдив планират да работят по премахването на т.нар. кални петна. Това са междублокови пространства, на които сега се изхвърлят боклуци или се паркира. Докато това се случи е сигурно, че в дните с мъгла над града заради местоположението му пловдивчани ще дишат мръсен въздух.