Днес ще се състои седмото по ред издания за България "Европейска нощ на литературата". От 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

В Пловдив, проявата "Нощ на литературата" е част от Културния календар на Община Пловдив за 2018 г. В Балабанова къща посетителите ще се насладят на среща с двама от четените български автори Димитър Герганов и Красимир Джамбазов.  Домакин ще бъдат актрисата Ваня Давчева с партньор - Алекс Драгинова, и целият екип на "Балабанова къща".

Откъсите, които са подготвили, са на съвременни автори: "Марко" Юси Адлер-Улсен (превод: Ева Кънева), "Космонавтите само минават" Елица Георгиева и "Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач" Рафик Шами (превод Даря Хараланова). В паузите и по време на цялата "Нощ на литературата" музикален фон с акустична китара ще създават: Весела Георгиева-Лупо и талантливите ѝ ученици по китара.

За пореден път и тази година от 20.00 ч. НБ "Иван Вазов" - Пловдив подготви Библионощ, която включва: Рецитал-спектакъл "Куфарът на българските думи", представен от малките артисти от Театрално ателие "Чарли" Ния, Бояна, Анастасия, Гергана, Божидар, Габриела, Даниел, Валя, Тошко, Надя, Дария...

Освен това в навечерието на 11 май - Празник на Св. св. Кирил и Методий и Ден на библиотекаря, НБ "Иван Вазов" по традиция обявява до 11 май "Седмица без глоби и санкции". Закъснелите да върнат навреме заети книги имат възможност да го направят в този период, без да бъдат санкционирани.