Десетки любители на въздухоплаването посетиха Музея на авиацията край Пловдив в Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Той бе отбелязан със специална програма за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Силен интерес предизвика възможността посетителите да изпробват пространствената си ориентация с моножироскоп.

Този уред е единственият в България и е създаден като частна инициатива, посочи директорът на музея Рада Банялиева. Моножироскопът наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти, който извършва разнопосочни движения по три оси. Успеваемостта на преминалите изпитанието е на 100 процента, т.е. потенциалът на българския народ е свързан с възможности за летене в космоса, коментира Банялиева.

Музеят на авиацията разполага с външна и вътрешна експозиция

Снимки: БТА

Изложба, създадена от секция "Слънчево-земна физика" към Институт за космически изследвания и технологии при БАН, представи българските космически прибори "Люлин", летели в Космоса. Разработените до момента прибори от секцията са участвали в 26 космически, 9 балонни, 6 самолетни и 4 високопланински мисии за дългосрочно наблюдение на радиационната обстановка. Активни към април тази година са три експеримента: Liulin-MO, изстрелян през 2016 г. и работещ на 400 км. кръгова орбита около Марс, Liulin-SET, изстрелян миналата година и разположен модул ARMAS на външната страна на японския експериментален модул и "Люлин - 6 МВ" в базовата станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика - БАН на връх Мусала, който работи от 2006 година, пише БТА.

Снимки: БТА

Изложбата е създадена от секция "Слънчево-земна физика" към Институт за космически изследвания и технологии при БАН

Снимки: БТА

И през тази година от музея продължава работата по проектите за възстановяване на експонатите от външната експозиция, които са изложени на различни метеорологични условия. Довършваме възстановяването на самолета "АН-2", започваме реставрацията на "ЕЛ-410", посочи Банялиева и допълни, че по тази програма ще възстановят и "МИГ-19".

Музеят на авиацията разполага с външна и вътрешна експозиция. Те включват немски водосамолет, реактивни самолети, били на въоръжение в България, пътнически самолети, вертолети, радиолокационни станции, ракетни установки, авиационни двигатели, тренажор за катапултиране, униформи, отличия, макети и още много колекции, свързани с авиацията и космонавтиката.

И през тази година от музея продължава работата по проектите за възстановяване на експонатите от външната експозиция, които са изложени на различни метеорологични условия

Снимки: БТА