Кметът на Асеновград Христо Грудев обяви частично бедствено положение на територията на общината. Причината е възникнали два пожара, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, цитирани от БТА. Единият е в труднодостъпна местност на връх "Баба", намиращ се над село Бачково.

Екипи на пожарната и доброволци вече се борят със стихията, която е обхванала смесена гора - дъб и черен бор. Теренът е стръмен и горист, на около 1200 м. надморска височина, а достъпът до него по земя е ограничен, допълниха от пресцентъра на пожарната в Пловдив. Най-близкият подход се намира на около 8 километра пеша през Бачково и на 12 километра през село Добралък по тежък черен път. Към момента в наземното гасене участват около 40 души екипи огнеборци от пловдивската дирекция, служители на държавните горски стопанства (ДГС) в Пловдив и Асеновград, доброволци от ДФ "Пловдив 112" и ДФ "Асеневци" - Асеновград.

Екипите са достигнали до самия пожар с високопроходими джипове и пожарен автомобил, включително и с пригодените за гасене специализирани противопожарни автомобили "Хайлукс" на ДГС. Гасителните действия се извършват активно по самия фронт на пожара. И към момента продължава съсредоточаването на допълнителни екипи към мястото, за да бъде използвана светлата част от денонощието за активни гасителни действия, посочиха от пожарната. На помощ е изпратен и хеликоптер от Авиобаза Крумово, чрез който да бъде огледано мястото и да се направи план какви незабавни гасителни мерки да бъдат предприети.

Другият пожар е възникнал между селата Мостово и Врата. Към този момент там огънят е локализиран и няма опасност за местното население и гостите на района. Въпреки това, към местността са насочени екипи на пожарната с цел недопускане разрастване на огъня.

От общинската болница в Асеновград са в готовност да приемат хора в случай на обгазени или пострадали, допълниха от общината.