Информационна кампания в подкрепа на каузата "Стоп на кариерите в Белащица" ще се проведе от 19.00 часа в центъра на едноименното село, съобщиха от Инициативния комитет за Дарик.

Гражданското недоволство на живеещите в селата от региона е продиктувано инвестиционно предложение за разширяване на кариерата и нов - цитирам: "добив на строителни материали - мрамор за трошен камък в участък "Калоян" от находище Белащица на площ от 50 дка" с дългосрочност от 25 години.

На събитието са поканени кметът на община Родопи Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Инициативният комитет към с. Белащица е сезирал многократно с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за писмени становища до пловдивската екоинспекция в защита здравето на населението и предотвратяване на катастрофалните последици за околната среда, но - по думите им, към настоящия момент официални отговори не са постъпили.

Припомням, че над 400 души се събраха на мирен граждански протест на 19 май т.г. на пътя, през който минават тежкотоварните камиони, за да изразят публичното си недоволство и апел към държавните институции да извършват стриктен контрол върху дейността на кариерите.