С откриването на изложенията "Голямото завръщане" и "Оживялата изложба" на Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори и Зелени Балкани в Аграрния университет - Пловдив започна отбелязването на Световния ден на Земята. Във фоайето на висшето училище се намира един от емблематичните стенописи на Йоан Левиев - "Земята и хората", който отразява историята на човечеството, припомни ректорът проф. Христина Янчева, съобщава БТА.

"Като университет работим с професии, свързани със Земята, растенията, животните. Нашата мисия като преподаватели е да опазим чиста планетата за следващите поколения и във всички специалности фокус са зелените технологии", добави Янчева.

Изложба "Голямото завръщане" представя рисунки на видове животни, които са върнати в изконните им местообитания с усилията на различни организации. Тя е втора поред за ДАФНИ, след като първата бе представена през 2015 година. Членовете на дружеството са над 30 и смятам, че обединява всички хора у нас, които изобразяват живата природа в нейното многообразие, посочи председателят на дружеството Георги Пчеларов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Оживялата изложба" представя макети на редки и защитени видове птици, които са изработени в реален размер и оцветяване, каза Градимир Градев от Зелени Балкани. Това са птици, които обитават граничните райони на България, Турция и Гърция. Те попадат в обхвата на Европейски зелен пояс. Установено е, че в граничните райони на редица държави, попадащи от двете страни на т.нар. ,"Желязна завеса", съществуват територии със съхранена природа и биоразнообразие, коментира Градев. В рамките на инициативата бе представена работата на Спасителния център за диви животни, както и проекта "Живот за белошипата ветрушка", изпълняван от сдружението с финансовото съдействие на програма LIFE на ЕС.

Арт пленер Botanikal Art Plain - air дава възможност гостите на Аграрния университет да нарисуват различни растения.

В инициативата се включва и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, чиито студенти ще представят "зелено" модно ревю. Изкуството още от древността бие камбаната за това, че трябва да запазим земята, в която живеем, отбеляза Тони Шекерджиева - Новак, ректор на АМТИИ.

Снимка: БТА