Община Пловдив предвижда повишаване на наемите на общински жилища със 100 процента. Това съобщи зам.-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова на пресконференция за представянето на проекта за бюджет за 2024 година. В него е заложено 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в администрацията, допълва БТА.

В бюджета не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, но другите такси са обект на анализ и се търсят форми и начини на актуализация. Цената на жилищните наеми в момента е 34 стотинки на кв. м. полезна площ и ще бъде увеличена на 68 стотинки, посочи Петкова. Увеличават се още таксите за технически услуги, административни такси и за управление на общинското имущество.

Бюджетът на Пловдив за тази година е 683,9 млн. лева, като 383,7 млн. са от държавата, а 300,1 млн. лева са собствени приходи. Търси се сигурност в бюджета и затова не се прекалява в разходната част, обясни Петкова. Съпоставен с 2023 година бюджет 2024 има ръст от 28 млн. лева, което се дължи на увеличението на средствата на държавно делигираните дейности. Анализите на Министерството на финансите показват, че приходосъбирането на община Пловдив е ниско и държавата я субсидира, обясни зам.-кметът по финансите.

Този бюджет е на довършването на поетите ангажименти от предишното управление, с който ясно казваме, че довършваме всичко започнато, отпушваме града и се опитваме да решим колкото се може повече проблеми, коментира кметът Костадин Димитров. Районните кметове ще разполагат с по един млн. лева, като тези на големите райони - "Централен" и "Южен" ще могат да разходват по 1,5 млн. лева.

За образование са отделени 41 процента от бюджета, които са държавното финансиране. Капиталовата програма от 123,3 млн. лева е изцяло финансирана от местния бюджет. Акцент в нея е завършването на проектите като "Модър-Царевец", бул. "Хаджи Димитиър", ул. "Владая", Дондуковата градина, Кино "Космос", основен ремонт и реставрация на къща "Ламартин" и други.

Финансиране за ремонта на "Рогошко шосе" и за довършването на двете спортни зали в "Западен" ще се търси през годината, обясни кметът.