Постройките се намират на ул. „Възход“. Преди да се предприемат ефективни действия по премахването им са спазени всички законови процедури, каза кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.

В списъка със сгради попадат заложни къщи, златарски ателиета и магазини за дрехи. Някои от тях повече от 10-години въртят търговия в квартала без всякакви разрешителни и не са плащали данъци за дейността си, предаде "NOVA".
В незаконна постройка се оказа и една от ромските фондации, която твърди, че работи по европейски проекти.

"Хората сами си премахват по-голямата част от обектите”, каза районният кмет. Напрежение е имало само за един от тях, който е бил залепен до трафопост, като по този начин е създавал предпоставки за възникване на опасности за целия квартал. Но органите на реда си свършиха работата за 5-10 минути”, каза Чунчуков пред "Фокус". Тъй като обектът е бил голям, премахването е продължило по-дълго. 

Общо 25 търговски обекта трябва да бъдат съборени до края на тази седмица.

Районната администрация ще продължи тази дейност на ул. „Елба”, където има блок, за който са залепени около 7 незаконни търговски обекта. Те също ще бъдат съборени, тъй като блокът ще се санира, а работниците ще трябва да поставят скелето.

"Това е единствената одобрена сграда за саниране в квартал „Столипиново”, каза районният кмет и посочи, че голяма част от жилищата в този блок са общински и инициативата за санирането му е била най-вече на Общината, като добри стопани.

На жителите на квартала, чиито търговски обекти са премахнати, се предлага алтернатива.

„Предлагаме им терени за извършване на търговска дейност по Общинска наредба. Те трябва да си подадат заявление и ако отговарят на изискванията, да получат разрешително за извършването на търговска дейност със заплащане на съответните такси и данъци”, каза Чунчуков.

Той уточни, че премахването на незаконни постройки в квартала ще продължи. Има готовност за разчистване на още 50 сгради. А миналата година са били премахнати около 150 постройки. Те са опасни, повечето от тях са на по 25-30 години и са поставени на места, където затрудняват влизането в квартала на Спешна помощ, пожарна и полиция.