Темата на състезанието е „Традиция – популярни родни продукти“, съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи, която организира конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив.

Очаква се около 100 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори да се включат в най-голямото кулинарно шоу на 25 и 26 април 2014 г. в Панаира. Те ще бъдат оценявани от международно жури, а правилата са съобразени с изискванията на Световната асоциация на готварските гилдии.

Индивидуалните състезатели ще правят предястие от пъстърва и основно блюдо от свински котлет, а отборите – предястие от манатарки и овче сирене, основно ястие от телешко бонфиле или телешки език и десерт от кисело мляко и смокини. Те ще разполагат със 120 минути, за да измайсторят своите уникати.

Най-добрите отиват на финалния кръг, наречен „Черна кутия“. Те ще получат кашони с еднакви продукти, от които да направят оригинални блюда.

Сладкарите ще представят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш.

Отново ще има Национален шампионат за пицари. На 25 април карвинг декораторите ще покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци. На следващия ден е отборното състезание, което се провежда за първи път. Участниците задължително трябва да използват две тикви или дини плюс 8 различни плодове или зеленчуци.

По време на 7-ото издание на Националната кулинарна купа на България отново ще се проведат турнири за най-добър млад готвач, хлебар-сладкар, сервитьор и барман“. Те са част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието и науката.

Водещ на кулинарното шоу ще е Ути Бъчваров. Той ще открие надпреварата в 9 ч. на 25 април в палата 2 на Панаира.

Имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден от 15.30 часа.