Решението на министъра на образованието Анелия Клисарова е с дата 18 юли, а причините - „тежки дисциплинарни нарушения”. Това обаче не означава, че тя е уволнена, коментираха експертите от ведомството.

От справката на МОН става ясно още, че Киркова е назначена с конкурс на длъжността старши експерт за квалификация на педагогическите кадри на 17 май 2010 година на непълно работно време. На 29 ноември същата година е преназначена отново след конкурентен подбор, но вече на пълно работно време. Месец по-късно – на 20 декември, Киркова става началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” след проведен конкурс. От 18 февруари 2013 тя е началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Със заповед на министъра на образованието от 10 април 2013 година е съставена комисия, която да провери дейността на пловдивския инспекторат. Констатирани са редица нарушения и Киркова е предложена за дисциплинарно производство. С входящо писмо от 24 юни тя прилага писмени обяснения, а на 15 юли пише повторни.

"Не съм уволнена. Уверена съм в правотата на взетите от мен решения и ще ги отстоявам". Така Иванка Киркова коментира появилите се в публичното пространство противоречиви информации за професионалния й статус. Според нея целта е тя да бъде дискредитирана и да бъдат отменени издадени от нея актове и уволнения на служители.

До момента РИО не е изплатила нито лев за неправомерни уволнения, категорична бе Киркова. По думите й тя е държала конкурс за длъжността през 2010-а година, а законът не налага повторен такъв при преназначение. Шефката на РИО обяви, че ще си потърси правата, но засега няма да коментира дали ще съди някого персонално.