Код „червен” означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети.

В Смолян валя силен дъжд. На много места аварийните екипи почистваха шахти, за да се поеме голямото количество вода. Реките са повишили нивата си.

Вчера в общините Златоград и Неделино бе обявено бедствено положение. Днес в Златоград то бе отменено, съобщи БНР. Свлачища затвориха пътищата към шест села в община Неделино.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък съобщи, че са изпратени разпореждания до областните управители на Смолян, Стара Загора, Кърджали за обявяване на бедствено положение във връзка с предстоящи валежи и снеговалежи, които биха могли да усложнят обстановката с водоемите и реките. Областният управител на Хасково е обявил бедствено положение, предаде "Фокус".

През нощта е отчетено понижаване на нивото на водата в р. Върбица и яз. Златоград. Заради аварии на двата водопровода градът, където в продължение на денонощие паднаха 150 литра дъжд на квадратен метър, е без вода. Няма селища без електроснабдяване. В община Неделино също няма вода и телефонни връзки. Там има и откъснати села с около 1000 души, където няма да е възможна доставката на стоки, предаде БНР.

Код „оранжев” за опасно време е обявен на територията на областите Видин, Монтана, Враца, София и Софийска област, Перник, Кюстендил, Пазарджик и Благоевград.

На пътя Хасково-Харманли между Стойково и разклона за село Родопи могат да преминават само товарни превозни средства поради наводнение, съобщи БТА. Въведен е обходен маршрут за останалите превозни средства през Хасково и Димитровград.

Пътят Любимец-Свиленград при 357 км е затворен поради пропаднал водосток, да се използва обходен маршрут през АМ "Марица". Третокласният път между Любимец и Изворово при 103 км е затворен поради наводнение. Въведен е обходен маршрут Звездата-Изворово-Ерусалимово. Мостът на село Книжовник е скъсан и пътят бе затворен за няколко часа.

Бъдете много внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия, по възможност избягвайте рисковете, призовават от НИМХ.

Очакванията са до сряда включително силните снеговалежи, снегонавяванията и ниските температури да продължат. Това ще бъде предпоставка за заледяване на пътни участъци в Западна България и на територията на цялата страна, каза вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вече са отворени за движение всички ГКПП с Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВР. Контролно-пропускателните пунктове Русе – Гюргево, Оряхово – Бекет и Видин - Калафат са проходими при зимни условия за всички категории автомобили. Трафикът беше спрян в неделя в 18.00 часа заради обилните снеговалежи на румънска територия. Това се случва за втори път през последните седмици.

Задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета е движението по всички пътища в Смолянска област, съобщиха от Областно пътно управление. Пътната обстановка в планинския регион е усложнена от продължаващия втори ден снеговалеж.

Възстановено е пропускането на товарни автомобили през ГКПП Кулата-Промахон в двете посоки, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". Трафикът беше спрян за около час за почистване и опесъчаване на заледени участъци от пътното платно на гръцка територия. За всички преминаващи през пункта автомобили е препоръчително да имат вериги, предаде БГНЕС.
Снежната покривка в прохода е около 140 сантиметра, но пътят е почистен и опесъчен.

Следете прогнозата