Ситуацията с Венецуела е сериозна в международен аспект, разрушава се самата структура на международното право. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV журналистът Къдринка Къдринова.

"Изправени сме пред един прецедент - чужди държави да решават какво да се случва в една все пак суверенна държава-членка на ООН", отбеляза Къдринова. По думите ѝ това противоречи на устава на ООН.

Тя допълни, че светът в рамките на това международно право няма функцията да признава или да не признава изборите в една суверенна държава.

"Може да спомага за диалога, за да се разберат силите в тази държава, които не ги признават, да се потърси конституционен ред, така че да се излезе от такава криза. Това е изходът и това предлагат Мексико и Уругвай - под егидата на ООН те започват конференция в Монтевидео, на която ще се търси мирния изход от кризата", посочи Къдринова.

Тя допълни, че САЩ стоят безапелационно зад гърба на Хуан Гуаидо заради петрола.

"На 30 януари бяха блокирани сметките на дъщерната фирма на държавната венецуелска петролна компания в САЩ. Тези сметки в размер на 7 милиарда бяха обещани от висши функционери на САЩ, в лицето на вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, на опозиционния водач Хуан Гуаидо", каза още журналистът.

По думите ѝ това също е прецедент за международното право. "Много държави държат в различни банки по света свои активи. В един момент някаква свръхсила, в лицето на САЩ в случая, решава, че това правителство не ѝ харесва и блокира активите на тези държави. Така могат да свалят всяко правителство", коментира тя.