В началото на месеца, на 3 юли, Жорж Ганчев получи инфаркт. 78-годишният политик припадна на паркинга на площад "Княз Александър Батенберг". Веднага е подаден сигнал към "Спешна помощ", а бързата медицинска намеса на спешния екип се е оказала решаваща за здравето му. Ганчев е закаран в болница "Света Екатерина" в София. Шефът на лечебното заведение проф. Генчо Начев уточни след това, че Ганчев е имал запушен съд, но лекарите са успели да го отпушат и е поставен стент. Така състоянието му е стабилизирано.


Ето какво разказа Жорж Ганчев пред Дир.БГ за тежкия сърдечен инцидент.

- Г-н Ганчев, вече сте вкъщи след преживения инфаркт. Как сте?

- С много питанки (смее се). Аз нося на бой, но имах брутален момент. Даже бях на границата на клиничната смърт около 2 часа.

- Какво си спомняте, какво почувствахте...

- Имах два трудни дни преди това. Стана ми изведнъж топло в колата, приседнах и съм загубил съзнание. Реакцията обаче е била бърза.

- Сега, предполагам, след като сте вкъщи, сте по-спокоен?

- Да, да, разбира се. Днес бях на контролен преглед в болница "Света Екатерина". С бодигарда, който ме кара, после се разходихме малко. Минахме на пазар, после на ресторант. Но внимавам и не се натоварвам. Прибрахме се и почувствах умора. Но човек трябва да си движи. Хванах и китарата вчера и онзи ден. С музиката вече разбираш, че си земен. Бойци като мен не се предаваме лесно. Преди 10 години ми сложиха 5 стента. Знам какво е. Но сега бе много силно. Всичко това ме калява. Животът е голямо предизвикателство. Събитията сега ме научиха на нов урок. През 1970 спечелих световния шампионат по фехтовка за професионалисти в Кристъл Палас. Все едно беше вчера. Ето това е животът.