Животновъди и земеделски производители от Благоевградско излязоха тази вечер на протест. Искането им е да бъдат изплатени 100 процента от финансовата помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие от войната в Украйна, каза пред журналисти Иван Чалъков от Съюза на животновъдите в България.

Протестът събра в Кресна животновъди и земеделски производители от района на Симитли, Кресна, Петрич, Сандански и Гоце Делчев. За кратко протестиращите блокираха главен път Е-79, като пресичаха пешеходната пътека на главния път в центъра на града.

Снимка: БТА

Европейските страни вече получиха тези средства, докато тук излезе съобщение, че ще бъдат изплатени една част сега и до края на година - остатъкът от парите, каза още Иван Чакъков. Той допълни, че средствата са необходими на ангажираните в селското стопанство в момента с думите "вода се пие, когато си жаден, не когато умреш от жажда".

Снимка: БТА

Един от протестиращите тази вечер животновъди - Емил Лазаров, посочи че хората, ангажирани в сектора, вече изнемогват. Той разказа пред журналисти, че отглежда около 60 месодайни крави, като работи на още две места, за да се справи финансово. По думите му разходите му за животните са се увеличили двойно, а ако не получи финансовата помощ, ще успее да запази стопанството си още най-много две седмици.

Сред протестиращите имаше и земеделски производители от района на Кресна. Божидар Христов, които се занимава със земеделие от 10 години, каза, че освен ниските ставки, които получават от държавата, местните хора се отказват зеленчукопроизводство и заради липсата на работна ръка и държавна помощ за задържане на работниците през зимните периоди.

Животновъдите и земеделски производители, които тази вечер се събраха в Кресна, казаха, че ще продължат с протестите си, докато исканията им бъдат чути.

Снимка: БТА