Жители на няколко бургаски квартала блокираха за кратко движението по основната улица "Одрин" в района на предприятието "Кроношпан" в знак на протест срещу продължителните и некачествени ремонти, които извършва местното ВиК дружество. За около 30 минути бургазлии сформираха плътен кордон на една от пешеходните пътеки в тази част на улицата като пропускаха единствено автобусите на градския транспорт.

"От пет месеца не се извършва абсолютно никаква дейност. Улиците стоят разкопани, всички е потънало в прах, колите ни се трошат. Този грандиозен воден проект, изпълняван от ВиК Бургас, ни донесе само и единствено грандиозни проблеми. Мисля, че трябва да ни раздадат лодки, защото скоро ще дойде есенно-зимния сезон и всичко ще подгизне. Ако ВиК - Бургас си мисли, че сме риби - не сме. Хора сме", казаха жители на кв. "Лозово", участващи в протестната демонстрация, която събра много млади семейства с малки деца.

Освен за по-бързото приключване на ремонтите на ВиК инфраструктурата и възстановяването на разкопаните улици, протестиращите настояха за пълната рехабилитация на отсечката, която свързва областния център с кварталите "Лозово" и "Долно Езерово". Живущи там обявиха, че пътят не е ремонтиран от поне 20 години и се заканиха, че ще предприемат безсрочни протестни действия.

БТА припомня, че част от дейностите по ремонт на ВиК инфраструктурата в Бургас се изпълняват от Интегрирания воден проект на Област Бургас. Проектът започна със забавяне, а ресурсът за реализирането му е 459,3 млн. лева. Дейностите трябва да приключат до месец май следващата година.