Жители на Батак излязоха на протест на площад "Независимост" в София, настоявайки градът им да се обособи в самостоятелна община. Според батачани населеното място има голяма историческа значимост и трябва да се обособи като град-община, както са отделени други исторически градове - Перущица и Копривщица.

"Настояваме да се отдели Батак в самостоятелна община, за да може тя да си избира сама кмет. Община Батак е съставена от три населени места - Батак, Нова махала и Фотиново. Във Фотиново и Нова махала всички гласуват за ДПС под строй и се получава концентрация на гласуването. Докато в Батак има много партии, които издигат собствени кандидати, тъй като имат собствени политически възгледи. Искаме да се отделим, за да може Батак да си е самостоятелна община", посочи Десислав Керелов, един от протестиращите.

По думите му на този етап протестиращите жители на Батак не получават внимание от институциите и протестите им ще продължат. В подкрепа на искането им имало подписка, подкрепена от 80% от населението на града.

Организатор на протеста е Инициативния комитет на местна гражданска инициатива "Град-община Батак".  Председателят на комитета Стефка Василева подчерта, че Батак запада и се обезлюдява. Работните места, предимно в адиминистрацията, се заемат от представители на съседните две населени места Нова махала и Фотиново. Разположението на силите в Общинския съвет на Батак също възпрепятства взимането на важни за града решения, тъй града има само четири общински съветници. Останалите 7 са от ДПС и са представители на Нова махала.