Жертвите на домашно насилие ще получават подкрепата на държавата. Тя, със цялата си сила и всички свои институции, ще се грижи за тях и ще ги подкрепя в отстояването на техните права. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, който участва в представянето на мобилното приложение "Помогни ми", даващо информация за обхвата на правна помощ у нас.

Мобилното приложение е налично в App store и дава възможност гражданите да получават бързо и лесно информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола.

В него има телефони, имейли и адреси на всички институции, с които жертвите на домашно насилие могат да се свържат. Те могат да получат и безплатна правна помощ и информация за правата, които имат.

Снимка: БТА

"Това приложение изпреварва работата по координационния механизъм, който обхваща всички институции, отговарящи за защитата и превенцията от домашно насилие. Този механизъм ще бъде готов буквално до края на годината", съобщи още правосъдният министър. То е разработено по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.1.

В представянето на "Помогни ми" участваха още вицепремиерът Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на НБПП Наталия Илиева.

"Повече от 16 години Министерството на вътрешните работи (МВР) е ангажирано и има водеща роля в превенцията на домашното насилие и най-вече в подобряването на междуинституционалното взаимодействие и сътрудничеството между различните държавни институции и представителите на неправителствения сектор", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"През всички тези години от страна на МВР са предприемани активни действия за насърчаване на лицата, преживели домашно насилие, да докладват на компетентните органи за случилото им се", заяви министърът. Той благодари на всички за ангажираността по темата за домашното насилие и добави, че трябва да бъдат взети допълнителни мерки, които да подобряват взаимодействието на междуинституционално ниво и неправителствените организации.

Подписаният меморандум през тази година за сътрудничество между МВР, Министерството на правосъдието, Националното бюро за правна помощ и адвокатските съвети създаде ефективно сътрудничество между институциите, разбирайки нуждата от бърза и адекватна намеса при случаи на домашно насилие, отбеляза министър Стоянов.

Снимка: БТА

Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ съобщи, че Бюрото работи по проекта "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност" със специален фокус върху жени, деца, ромска общност и случаите на домашно насилие. В рамките на проекта има няколко дейности - предоставят се консултации на хора от уязвимите групи, включително има сформирани мобилни екипи в трите области, в които Бюрото изпълнява проекта - Варна, Велико Търново и Стара Загора, съобщи Илиева. Бюрото подготвя местни координационни механизми за лицата, пострадали от домашно насилие. Другата дейност на Бюрото е създаването на мобилното приложение "Помогни ми", посочи Наталия Илиева.

Снимка: БТА

Тя благодари на МВР за изключителното партньорство, без което по думите ѝ няма как нещата да се случат в полза на хората. Относно мобилното приложение Илиева уточни, че чрез него не се подават сигнали, а се събира информация къде да се потърси помощ. Целта е всеки да намери в приложението района, в който се намира, и да отвори всички адреси и телефони на институциите, които са в тази област в близост до него. Всеки може да изпрати автоматично имейл, може да набере автоматично посочените в приложението номера на различни институции, организации, центрове за защита.

"С мобилното приложение "Помогни ми" отправяме много силно послание, че в нашето общество няма място за насилие под каквато и да е форма", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Всички заедно трябва да дадем смелост на жертвите да говорят и да търсят помощ", посочи вицепремиерът и благодари на Националното бюро за правна помощ и на "Информационно обслужване" за свършената работа по създаването на приложението. По думите й то дава много смелост на жертвите да осъществят консултации, включително онлайн при запазена анонимност. Апликацията дава ясен сигнал за координация между всички институции, регионални центрове, кризисни центрове.

Снимка: БТА

По думите на Габриел приложението е само още една стъпка напред и далеч не изчерпва всичко необходимо, което трябва да бъде направено за защитата на жертвите на домашно насилие.