Възрастна жена от община Камено е починала от марсилска треска след ухапване от кърлеж. Това е първи такъв случай за тази година в региона и втори на инфекциозното заболяване. Бумът на ухапани от кърлежи тепърва се очаква, предупреждават лекари, съобщи в. "Черноморски фар".

"Жената е над 65 години, издъхнала е в болница", съобщи Елица Карагьозова, говорител на Регионалната здравна инспекция.

Диагнозата е потвърдена, но въпреки предприетото лечение, се е стигнало до летален изход.

Освен два случая на марсилска треска, в региона от началото на годината са отчетени и три случая на лаймска болест. Всички те се предизвикват от ухапване на кърлежи.

При такова съмнение веднага потърсете здравна помощ, съветват лекари.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, като не рядко то завършва смъртоносно. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж. Треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Инкубационният период е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. Към третия-четвъртия ден се появява характерен обрив, който се разпостранява по цялото тяло.

При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. Лекарите обръщат внимание, че през последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. Те са особено характерни при възрастни пациенти. За поставяне на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета, ухапването от кърлеж и характерният обрив. Лечение трябва да е своевременно, под лекарско наблюдение. Прилагат се антибиотици.