Столичната дирекция на МВР ще провери сигнал за злоупотреби и измами чрез използване на кампании на фондация "За Доброто", съобщиха от Софийската районна прокуратура. 

Сигналът по случая гласи, че жена, чиито инициали са Д. Д., злоупотребява с името на фондацията, като използва кампанията "Фонд за деца на герои" с цел лично облагодетелстване. 

Според информация в социалните мрежи жената се казва Десислава Димитрова. Тя създавала страници, като използвала изображения и призиви от кампанията, посочвала собствената си банкова сметка и събирала средства по тях, а по-късно премахвала създадените от нея страници.

Тя се възползвала и от кампании по набиране на средства за лечение на деца по същата схема, като използвала техни снимки и отново предоставяла своя банкова сметка. 

Свилена Георгиева от фондация "За Доброто" коментира пред Dir.bg, че не познава въпросната жена и дори е мислела, че става дума за поставено лице. 

"Оказа се, че е действително лице, но това го разбрах от други хора, аз нямам представа коя е. Нямаме общо с жената, вчера разбрахме за нея и веднага реагирахме. Пратихме сигнал до прокуратурата, до главния прокурор и до МВР. Днес до мен достигна информацията, че сметката е запорирана от банката, тоест оттук нататък не могат да стават злоупотреби с тази сметка", каза Георгиева.

По нейна информация жената е ползвала една банкова сметка, която е посочвала, но затова пък е ползвала и PayPal.

"Майки на деца с увреждания и хора, които се занимават с благотворителност и са в групите, които се занимават с благотворителност, ми казаха, че в лични съобщения е пращала на хората и други начини за даряване - Revоlut сметки и т.н. Била е много отзивчива на тази тема, да кажем. Но не знам нищо повече нито за жената, нито откога се занимава с това. Разбирам, че е била много активна през януари, използвала е няколко кампании през този месец", добави Свилена Георгиева.