Инцидентът е станал малко преди 9 часа в 12-етажен блок на ул. "Академик Георги Бончев".

Асансьорът е паднал от деветия етаж.

Скъсали са се и двете въжета на асансьора, а блокиращата защитна система е отказала, обясниха по-късно от „Витоша лифт", която поддържа асансьора, цитирани от Дарик.

Вижте снимки >>>

46-годишната Цветелина Радулчева е починала на място.
Другата жена Мария Ваклинова е настанена с опасност за живота в столичната болница "Св. Анна."

"Почти няма здраво място по нея", съобщи шефът на болницата Димитър Димитров пред bTV.

Тя е с разкъсване на далака, пикочния мехур, червата, фрактура на прешлен, счупени глезени, три ребра и лицево-черепна травма.

От здравното министерство съобщиха пред Дарик, че линейката е пристигнала на място седем минути след подаването на сигнала.

Радулчева е отивала на работа и се качила на асансьора, въпреки че съпругът й я предупредил да не го прави, защото от вчера подозрително скърцал.

Домоуправителят на блока увери, че преди 4 г. са подменени основни части на съоръжението и всеки месец минавало на техническа проверка, но не са били установени нередности.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че вицепремиерът Екатерина Захариева е разпоредила извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация.

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е МИЕ, изясняват причините, довели до нещастния случай, уточниха от ведомството и изразиха съболезнования към близките на загиналата.

Преди половин година агенцията внесе предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите.
Пред БНР председателят на агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения.

Около 80 000 от асансьорите в страната се нуждаят от спешен ремонт или подмяна, или трябва да бъдат спрени, обявихa от Българската асансьорна асоциация още през 2012 г.
В България има около 120 000 асансьора, като между 80 000 и 100 000 от тях са поставени преди 1990 г. Има асансьори и на 80 години.

51-годишна жена и едногодишното й внуче паднаха в асансьорна шахта в бургаска болница през юни. Жената изпадна в кома, но по-късно се възстанови.

Преди това стана ясно, че са установени нарушения при болничните асансьори в страната, като в болница "Св. Георги" в Пловдив осем асансьора от 33 са били изключително опасни и са спрени за ремонт.
През март след проверка в "Пирогов" се оказа, че почти всички асансьори там трябва да бъдат спрени поради технически причини.


Асансьор с 12 души пропадна в „Майчин дом” през март 2010 г. Асансьорът бил за 6 души, но в него се качили 12, девет от които бременни жени – всички след 7-я месец. Повечето от тях имаха счупвания и други наранявания.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?