Жандармерия ограничи днес достъпа до ямболското село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни заради заразата от чума. Протестиращи срещу умъртвяването се изтеглиха в съседното село, съобщава БНР.

Десетината младежи тази сутрин бяха помолени да освободят терена пред стопанството на баба Дора, до напрежение не се стигна и час по-късно младежите се преместиха в съседното село. Така, по неофициална информация, по-късно евтаназирането им е започнало. 

В момента в Шарково не се допускат външни хора, жандармерия е препречила пътя към селото.

От асоциацията на животновъдите и козевъдите в региона Странджа-Сакар призоваха властите да си свършат час по-скоро работата, защото стопаните там са силно притеснени заради разпространението на чумата.

В Болярово, пред стадото на Ана и Тодор, днес е спокойно. Не е ясно дали от животните ще бъдат взети втори проби и днес за изследвания.

Вчера Ана Петрова отказа да допусне екипа, тъй като се съмнява в обективността на изследванията.

Карантинна зона от 3 километра около огнищата на чума се въвежда от днес в Ямболско. Полицаи са извели от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо, съобщава и bTV.

Хората са в района на село Малко Шарково, като не е имало ексцесии и сблъсъци.

Преди 12 ч. известната с участието си в реалити формати Миглена Дерменджиева (Меги Дерм) опита да пробие полицейската блокада с мотив, че представлява неправителствена организация, но беше арестувана.

btvnovinite.bg

Представители на медиите също не могат да стигнат до населеното място.

Според заповедта на агенцията по храните, която е с вчерашна дата, в Шарково не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото.

Изключение се прави само за ветеринари, работници, ангажирани с дезинфекцията, полицаи, пожарникари, представители на властите и търговци, които зареждат магазините в селото.