Сигнал за изливане на отпадни води в морето край Бургас беше публикуван във Фейсбук.

Тръбата, от която се излива жълто - зелена течност в морето, се намира на плажа между Бургас и Сарафово. В интернет се появиха десетки клипчета, снимки и коментари, че се изливат мръсотии в морето. Информацията бързо стигна и в чужбина.

В тръбите се събира водата от канал, дълъг 23 км, който обикаля цялото Атаносовско езеро, което е защитена територия и солниците. Дейността му се активизира при обилни валежи.

"Помпите, които се намират на солниците, се включват и изхвърлят и в по-големи количества и дебити тази дъждовна вода в морето", твърди Тонка Атанасова от РИОСВ-Бургас пред Би Ти Ви.

От солниците отказаха да застанат пред камера, но самите те са подали няколко сигнала за нерегламентирано заустване на отпадни води от заведения и кооперации в кварталите "Изгрев" и "Зорница".

"През 2015-2016 г. пробите, които са взети оттам - няма данни за замърсяване с битово-фекални води", категорична е Атанасова.

От общината и ВиК казаха, че нямат отношение към нерегламентираното заустване, тъй като каналът бил държавен.

От регионалната инспекция по околната среда и водите обещаха да направят нови проби за стойностите на водата, която се излива от канала.